HOŞGELDİNİZZZZZEHR@

hepsüslüydüm...SÜSLÜ BLOGA HOŞGELDİNİZZZzehr@





28 Ağustos 2009 Cuma

GÖÇ :(((




''Yine hazan mevsimi geldi, Yine yapraklar rüzgarların peşi sıra gidecek Yine deli gönlüm, yine bu mevsimde Hicranını yanlız başına çekecek Geleceksin belki de, o zaman Ne o yapraklar, ne o rüzgarlar ve ne ben olacağım, Yine deli gönlüm, yine bu mevsimde Hicranını yalnız başına çekecek, Hüsranını yalnız başına çekecek...''

Yavaş yavaş hazan mevsimi geliyor ya içimi bir hüzün kapladı, hem Ada'dan ayrılma vaktine bir gün kaldı hem de yapraklar salınmaya başladı. Mutfak pencerimin önündeki tespih ağacı sanki bize ''hadi artık gitma vakti, gidin katılın büyük şehrin karmaşasına'' dermişçesine birer ikişer uçuşuyorlar aşağı...Hafiften üşümeye başladık geceleri .Ya çiçekler ve böğürtlenlerim :( Gerçekten sezdiler gideceğimizi boyunları bükük :( Üzümler iyice tatlandı, yarın kesilip sepete konulmayı bekliyorlar.Bağdaki üzümleri kestik, şerbet yapılıp içildi bile...(henüz iki sepetcik oldukları için ancak şerbet yaptık) Bahçedeki fenerlerim, banklar ve masa da kaldırıldı:( Sevmiyorum Ada'dan gitmeyi, tayin mi istesem acaba:)) Oğluş nasıl bırakılır ki İstanbul'da?
Off içinizi karartım galiba.Tamam başka konuya bağlıyorum;
Geçtiğimiz yaz tarhana, erişte, domates reçeli, domates kurusu yapmıştım.Bu yıl çok fazla kış hazırlığı yapamadım.Sadece ilk geldiğimiz günlerde vişne likörü yapmıştım, halen balkonda güneşte yolculuk gününü bekliyor. Bu gün de domates sosu yaptım.Nasıl mı? İşte böyle;

Malzeme
5 kg sırık domates,
2 kg acı ve tatlı karışık biber,
2 su bardağı zeytinyağı,
2 su bardağı sirke,
Yarım kg sarımsak,
2 tatlı kaşığı limon tuzu
yeteri kadar tuz,
Bir tutam taze fesleğen ( varsa)
Ve taze kavanoz :)) kapaklarının yeni olması gerekiyor da :))

Yapılışı
Domatesleri yıkadım, baş kısımlarını kestim.Kabuklarıyla beraber rondoda çektim.( Çok sulandırmayın)
Sarımsakları soydum, rondada çektim ( Soyma kısmı çok zor ellerim hala yanıyor)
Biberleri yıkadım, ikiye üçe böldüm.
Derin, büyük tencereye zeytinyağı ve sarımsakları koyup kavurdum( yakmadan tabi ki )
Üzerine domatesleri ekledim, suyu çekilinceye kadar pişirdim. 45- 50 dk kadar.
Fesleğenleri ve biberleri ekledim. Biberleri ekledikten sonra bir iki taşım kaynatıp, altını kapattım.
Altını kapattıktan sonra sirkeyi, limon tuzunu ve tuzu ekledim.
Hemen sıcak sıcakken kavanozlara doldurdum, ağızlarını kapatıp ters çevirdim.İyice soğumadan kaldırılmaması gerekiyor.




Buna da iftarda pide banıp yenilecek :)))

Yaparsanız afiyet olsun.Bence yapın, çok güzel oluyor.Kahvaltılık veya meze olarak kullanabileceğiniz doğal ve katkısız bir yiyecek..Hadi kızlar pazara, unutmayın sırık domates olucak diğerleri çok sulanıyor...

Sevgilerimle Zehr@