HOŞGELDİNİZZZZZEHR@

hepsüslüydüm...SÜSLÜ BLOGA HOŞGELDİNİZZZzehr@





28 Ağustos 2009 Cuma

GÖÇ :(((




''Yine hazan mevsimi geldi, Yine yapraklar rüzgarların peşi sıra gidecek Yine deli gönlüm, yine bu mevsimde Hicranını yanlız başına çekecek Geleceksin belki de, o zaman Ne o yapraklar, ne o rüzgarlar ve ne ben olacağım, Yine deli gönlüm, yine bu mevsimde Hicranını yalnız başına çekecek, Hüsranını yalnız başına çekecek...''

Yavaş yavaş hazan mevsimi geliyor ya içimi bir hüzün kapladı, hem Ada'dan ayrılma vaktine bir gün kaldı hem de yapraklar salınmaya başladı. Mutfak pencerimin önündeki tespih ağacı sanki bize ''hadi artık gitma vakti, gidin katılın büyük şehrin karmaşasına'' dermişçesine birer ikişer uçuşuyorlar aşağı...Hafiften üşümeye başladık geceleri .Ya çiçekler ve böğürtlenlerim :( Gerçekten sezdiler gideceğimizi boyunları bükük :( Üzümler iyice tatlandı, yarın kesilip sepete konulmayı bekliyorlar.Bağdaki üzümleri kestik, şerbet yapılıp içildi bile...(henüz iki sepetcik oldukları için ancak şerbet yaptık) Bahçedeki fenerlerim, banklar ve masa da kaldırıldı:( Sevmiyorum Ada'dan gitmeyi, tayin mi istesem acaba:)) Oğluş nasıl bırakılır ki İstanbul'da?
Off içinizi karartım galiba.Tamam başka konuya bağlıyorum;
Geçtiğimiz yaz tarhana, erişte, domates reçeli, domates kurusu yapmıştım.Bu yıl çok fazla kış hazırlığı yapamadım.Sadece ilk geldiğimiz günlerde vişne likörü yapmıştım, halen balkonda güneşte yolculuk gününü bekliyor. Bu gün de domates sosu yaptım.Nasıl mı? İşte böyle;

Malzeme
5 kg sırık domates,
2 kg acı ve tatlı karışık biber,
2 su bardağı zeytinyağı,
2 su bardağı sirke,
Yarım kg sarımsak,
2 tatlı kaşığı limon tuzu
yeteri kadar tuz,
Bir tutam taze fesleğen ( varsa)
Ve taze kavanoz :)) kapaklarının yeni olması gerekiyor da :))

Yapılışı
Domatesleri yıkadım, baş kısımlarını kestim.Kabuklarıyla beraber rondoda çektim.( Çok sulandırmayın)
Sarımsakları soydum, rondada çektim ( Soyma kısmı çok zor ellerim hala yanıyor)
Biberleri yıkadım, ikiye üçe böldüm.
Derin, büyük tencereye zeytinyağı ve sarımsakları koyup kavurdum( yakmadan tabi ki )
Üzerine domatesleri ekledim, suyu çekilinceye kadar pişirdim. 45- 50 dk kadar.
Fesleğenleri ve biberleri ekledim. Biberleri ekledikten sonra bir iki taşım kaynatıp, altını kapattım.
Altını kapattıktan sonra sirkeyi, limon tuzunu ve tuzu ekledim.
Hemen sıcak sıcakken kavanozlara doldurdum, ağızlarını kapatıp ters çevirdim.İyice soğumadan kaldırılmaması gerekiyor.




Buna da iftarda pide banıp yenilecek :)))

Yaparsanız afiyet olsun.Bence yapın, çok güzel oluyor.Kahvaltılık veya meze olarak kullanabileceğiniz doğal ve katkısız bir yiyecek..Hadi kızlar pazara, unutmayın sırık domates olucak diğerleri çok sulanıyor...

Sevgilerimle Zehr@

16 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

Off çok lezzetlidir öğretmenim bunlar ya:)) Yaşlandıkça iştah artıyor ne fena, sonra gelsin kilolar, zaten güzel ne varsa zararlı, adaletin bu mu dünyaaa:))
Şaka bir yana Allah ağız tadıyla yemek nasibetsin. Adadan ayrılmak zordur tabii ama evinize gidince de ayrı bir tad alacağınıza eminim. Ben de dört gözle bekliyorum, Antalya'ya eve döneceğim günleri. Şu oğlan artık evlense de karısı baksa ona, ben de gezginlikten yerleşikliğe dönsem (duymasın) :)))))

Sokak Kedisi dedi ki...

Sevgili Zehra bir tatil dönüşü üzgünü de benim. Yazlığın bahçesinde dalında biber ve domates bırakıp gelmek yakıyor canımı :))

Domates sos tarifini mutlaka deneyeceğim, yapan çok tanıdığım var ama ben daha hiç yapmamıştım :(

Teşekkürler, Sevgiler...

hamdiyehome dedi ki...

güle güle ağız tadıyla yiyin inşaallah,ben de biber salçasını denemek istiyorum Adana güneşinde
reçel çok yapıyorum bizim gençlere sizin yaptığınızın bir değişiğini ben menemen adı altında yapıyorum geçen kışa girerken 43 şişe yapmıştım gençlerim her halukarda yiyorlar afiyet olsun.
sevgiler

Çınar dedi ki...

Ada dan şehre dönmek ne zordur kim bilir?
Ağzım sulandı. Hemen yapıyorum.Tarif için teşekkürler.

Sevgiler

Unknown dedi ki...

Zehracığım maşallah başlamışsın sende
kış hazırlıklarına afiyetle yersiniz
inşallah.Mutlu hafta sonları
kocaman sevgiler...

hepsusluydum dedi ki...

Hiç sormayın Nurşen öğretmenim:( Ne olcak bu kilolar? Neden lezzetli şeyler kilo yapar? Yok canım, yaşlandık mı? Gençlerin iştahı açık olur :))
Siz karısı mı bakacak sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz :) Çünkü bu kez iki veya üç kişiye bakacaksınız :))Olsun , iyi ki varlar.Yaşasın oğluşlar...


Hoşgeldiniz Sokak Kediciğim,sizin tatilde bitmiş :( Seneye tekrarı kısmet olur inşallah..Bence de deneyin, çok güzel oluyor..

Sevgili Hamdiye hoşgeldiniz,teşekkürler. 43 şişe mi? Bir hayli yorulmuşsunuzdur, afiyet olsun gençlerinize:)

Sevgili Çınarcığım hoşgeldiniz,tarifi uygulayınca sonucu bana bilidirsiniz artık :))

Sevgili Deryacığım, hoşgeldin..Evet ucundan kıyından bir şeyley yaptım ama yeterli değil :(

Hepinize teşekkürler...

Tijen dedi ki...

Bu sene ben de hiç yapmadığım kadar çok şey yaptım. Daha dönmeye var ama biz de bir sürü şey taşıyor olacağız kışa. Sofralarımızın bereketi hiç eksik olmasın sevgili Zehra!

Fevkalade dedi ki...

Tarif uzun zamandir aradigim bir tarifti. Dur bakim bi deniyim bu hafta, tutarsa size yazicam, tutmassa siz bana yazin:)
Sevgiylen...

hepsusluydum dedi ki...

Sevgili Tijen hoşgeldiniz,şimdiden kolay gelsin.Dünden beri yerleşmeye çalışıyorum, çok zor...

hepsusluydum dedi ki...

Sevgili Fevkalade hoşgeldiniz,bence de deneyin,garanti veriyorum tutar :))

ipek dedi ki...

Ne kadar enfes görünüyor, bayıldım bayıldım. Bende domatesler bitmeden denesem ne güzel olur.

hepsusluydum dedi ki...

Hoşgeldiniz tarifsiz tarifler,teşekkürler.Bence de deneyin.Makarnalara da çok yakışan bir sos.

Adsız dedi ki...

lucarelli-breitner.blogspot.com

12 Eylül bayramınızı kutlarız.

Gülşen

SEVGİLERİMLE dedi ki...

Merhaba...Arkadaşım nerelerdesin?Nasılsın?
Allah ağız tadıyla,sağlıkla yemeği nasip etsin.

Sevgilerimle...

hepsusluydum dedi ki...

Hoşgeldin Sevgilerimle, teşekkürler.Merak etmeyin iyiyim,sadece 1 Eylül de okulum açıldı,çalışıyorum.Vaktim olmadı yazmaya ama yarın bir post yazacağım inşallah...

koala dedi ki...

Biraz önce fark ettim. Bir dolu bloğa "lucarelli-breitner.blogspot.com

12 Eylül bayramınızı kutlarım. -Gülşen" şekilned mesaj atılmış. Hiçbiri bana ait değildir. Bu sığırlığı yapanı, kendi küçük beyniyle başaşa bırakıyorum.