HOŞGELDİNİZZZZZEHR@

hepsüslüydüm...SÜSLÜ BLOGA HOŞGELDİNİZZZzehr@





14 Eylül 2013 Cumartesi

Pul Biber

Yine yeniden merhaba..
Bu yıl ilk kez denediğim bir kış hazırlığı ile yine karşınızdayım efendim :)
Pul biber..
Anneciğimin çok emeği ve katkısı vardır bilginize.Ha bir de yeni kıyma makineme olanlar oldu :(
Yıllardır pul biberim Antep'ten gelir,anneciğim yapar kendi elleriyle.Bu yıl burada yapalım dedik.Ancak biberler kuruduktan sonra çekecek makineyi burada bulamadık.Ben de evdeki kıyma makinemle çekeyim dedim ve denediğim ilk anda makine bozuldu.Biz de mecburen bez torbaya doldurduk,kalın sopalarla dövdük ve eleyerek pul biberimizi elde ettik.Epey zahmet çektik ama katkısız,doğal ve tamamen el yapımı oldu..
Gelelim nasıl pul biber yapıldığına..
60 Kg acı kırmızı biberi yıkadık,ayıkladık ve küçük parçalara bölerek  güneşte kuruttuk. Kurutma işlemi bir hafta 10 gün arasında oluyor.Biberleri karıştırdığınızda tıkır tıkır ses geldiğinde biberleriniz kurumuş demektir ve hemen profesyonel bir makinede çekilmesi gerekir.Ya da bizim yaptığımız gibi bez torbaya koyup,dövmeniz ve elemeniz gerekir.
Elerken , biriktirdiğiniz kaba bir kaç damla zeytinyağı gezdirmelisiniz ki acı biber genzinizi yakmasın.
60 Kg biberden, 5 Kg pul biberimiz çıktı.
1,5 Kg zeytinyağı ve iki yemek kaşığı tuz ekleyip iyice karıştırdık ve cam kavanozlara doldurduk..İşte karşınızda el ve ev yapımı kırmızı pul biber...
Sevgilerimle Zehr@