Meyvemizin adı bergamut.Kendisi dev, ecüş cücüş bir limona benzer, kabuğu çok kalındır.
Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde , Adana ve Gaziantep diyarlarında bolca olur ve bu mevsimde olur..
Zaten reçel yapılan yeri de kabuğudur..Ama ne lezzettir anlatamam size..Bilenler bilir onun nefasetini ve çok güzell kokusunu..
Keşke İstanbul'da da satılsa da alsak ya da ben bizim tarafta hiç görmedim :(
Daha önceki yazımda da söz ettğim üzere bayram tatilinde İzmir Balıklıova'dan aldım bergamutlarımı..
Dedim ya kendileri dev boyutta olur diye..Yani bir dev bergamuttan iki-üç kişilik bir aileye orta boy bir kavanoz reçel çıkar :)
Gelelim yapılışına;
- Benim üç dev bergamutum vardı;
- Güzelce yıkadım
- Sebze soyacağı ile incecik soydum( acı olmasın diye) Çıkan kabukları bir tupperwarein içine doldurup, dolaba kaldırdım, çay yaparken içine atmak üzere..
- Ortadan böldüm, içini çıkardım( içini tupperwaree koyup dolaba attım, bir çay bardağı kadarını ayırdım)
- Kabukları şeritler halinde kestikten sonra küp küp kestim
- Mutfak terazimde tarttım, 750 gram bergamut kabuğum çıktı
- Tencereye bergamutları koydum, üzerini örtecek kadar su ekledim ve kaynattım( beş dakika kadar)
- Kepçeyle sudan çıkardım, azıcık bastırarak çıkardım ki reçelim acı olmasın
- Kaynattığım suyu şişelere doldurup buzdolabına koydum( çay demlerken birer kapakçık çayın üstüne döküyorum birkaç parça kabukla beraber)
- Kaynamış bergamutların üzerine temiz su koydum, beklemeye aldım
- Yatana kadar iki kere suyunu değiştirdim
- Sabah bir kez daha değiştirdim ve o suyla pişirmeye başladım( üzerini örtecek kadar su ile)
- Yaklaşık on dakika kadar pişirdikten sonra 2 kilo 200 gram şekeri ekledim
- Yaklaşık 25 dakika daha pişirdikten sonra
- Bergamutun içinden çıkan( bir çay bardağı )ekşiden koydum ki şekerlenmesin diye
- İyice soğuduktan sonra da kavanoza doldurdum
Bu tarif canım annem Şenel Sultan'ın tarifidir( bu arada onu çok özledim, Gaziantep'te yaşıyorlar)
Çok uzun ve sıkıcı mı yazdım acaba?
9 yorum:
Zehracım bilirim Bergamutu, annem Adanalıdır, tabii bende:) Biz kurutulmuşunu çaya koyarız mis gibi kokar...Reçelide pek güzel olmuştur eminim. Ellerine sağlık...
Bu arada yorumun ile ilgili de cevap yazmak istedim. Kurabiyeler istediğin adette kutu içinde hazırlanabilir. Birde kurabiyeleri ayın 31 inde mi istersin?
Öğrencilerin çok şanslı senin gibi bir öğretmenleri olduğu için:))
Sevgiler...
Merhaba :))
Bergamut'un tadi nasildir bilmiyorum ama eminim guzeldir :)) insallah bir gun tatmak nasip olur :))
Guzel sozleriniz icin ayrica cok tesekkur ederim :)) bundan sonra daha sik gorusmek dilegiyklle :))
sevgilerimi ve selamlarimi gonderiyorum size ;))
Zehracım, mümkün tabii ki, 29 aralık pazartesi günü 30 adet kurabiye sizde olur...
Bu arada hemşehri olmamaıza çok sevindim...
Teşekkürler...
Zehra'cığım,reçelini görünce aklıma çocukluğum geldi..Rahmetli anneanemde sık yapardı..Bizde bunun adı çok farklıdır..Anneanneciğim kabuklarından yapardı reçelini..
Ellerine ve güzel gönlüne sağlık canım Zehra'cığım..
Sevgilerle..
Canım ellerine sağlık missss gibi kokmuştur şimdi afiyet şeker olsun öptüm...
ellerinize sağlık çok lezziz görünüyor...
Sevgili arkadaşlarım hepiniz hoşgeldiniz..Güzel yorumlarınız için çok teşekkürler..
Sevgili Kardelen şimdi size konukluğa gidiyorum...
Bu reçeli bilen, ayıla bayıla yiyen ama nasıl yapıldığı hakkında en ufak bir fikri olmayan biri olarak heyecanla okudum yazını. Hemen defterime kaydettim verdiğin değerli tarifi. Paylaşımın için çok teşekkürler Zehracığım.
Sevgiler...
Hoşheldin :)dencim;
Demek sen de bergamutu seviyorsun..gerçekten Allah'ın bize sunduğu hediyelerden en güzellerinden biri bence..Tarifle sana yardımcı olduysam ne mutlu bana..
Yorum Gönder