HOŞGELDİNİZZZZZEHR@

hepsüslüydüm...SÜSLÜ BLOGA HOŞGELDİNİZZZzehr@





12 Şubat 2012 Pazar

Bergamut Reçeli 2





















Tatilden döndüğümüzden beri evimiz mis gibi kokuyor.Geçen hafta'' turunç kokulu evim ''demiştim evime.Biliyorsunuz turunç reçeli yapmıştım.Bugün de bergamut kokuyor evimiz.''bergamut kokulu evim''.Evet kokulardan anlaşılacağı üzre bergamut reçelini az önce pişirdim efendim:))
Daha önce de bergamut reçeli tarifi vermiştim.Ama bu kez turunç reçeli tarifim gibi pişirdim.
Gelelim hikayemize;
    Balıklıova'dan bergamutlar alınır,İstanbul'a getirilir:)
    Güzelce yıkanır.
    Sebze soyacağı ile soyulur.
    İkiye bölünüp, içleri çıkarılır.
    Kabuklar şeritler halinde kesilir.
    Kaynar suyun içine konulup 10 dakika haşlanır.
    Kaynar sudan hafif bastırılarak çıkarılır.
    Üzerine soğuk su konulup,iki gün boyunca 5 -6 saatte bir suyu değiştirilir.
    Değiştirilen va kaynatılan suyu ben dökmem, şişelere doldurup çay demlerken kullanıyorum.İkişer yemek kaşığı kadar çayın üzerine ekliyorum.
    Ayrıca sebze soyacağı ile soyduğumuz kabuklar da çay demlerken kullanılmak üzere saklama kabına kaldırılacak; sakın unutmayın :)).Birer parçacık yeter de artar bile ..mis kokulu, bergamut aromalı doğal çay....
    İki günün sonunda bergamulat kaynar suyun içine atılıp tekrar 10 dakika haşlanır.
    Bu arada ayrı bir tencerede şeker ve su kaynatılır.Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra bergamutlar içine atılır.
    35-40 dakika kaynatılır.İçinden çıkan bergamut suyundan bir çay bardağı kadar eklenir, bir iki dakika daha ekşiyle kaynatıldıktan sonra kapatılır.
     Soğutulur ve kavanozlara doldurulup, kaldırılır.
Dip Not:
 4 bergamut
 2 kilo şeker
 2 litredan biraz az su
 1 çay bardağı bergamutun içinden çıkan ekşiden kullandım.
 Yaparsanız afiyet şeker olsun.Gerçi İstanbul'da bulmak çok zor:(
Sevgilerimle Zehr@