HOŞGELDİNİZZZZZEHR@

hepsüslüydüm...SÜSLÜ BLOGA HOŞGELDİNİZZZzehr@





8 Şubat 2012 Çarşamba

Turunç Reçeli- Turunç Peltesi



Sevgili blog okuyucaları merhaba:)
Yarıyıl tatili bitti; tatil çok iyi geldi, dinlendim..Gerçi ilk haftasını ateş ve boğaz ağrısı ile geçirdim ama ikinci hafta Akdeniz ve Ege'yi ziyaret edince iyileştim hemen:)) Oralarda turunç,limon,portakal,bergamut zamanı..Öyle güzeldi ki ağaçlar,oya gibi..Tabii ki turunç ve bergamut almayı ihmal etmedim.Bergamut reçeli yapmayı biliyorum ama turunç reçelini ilk kez yaptım.İnternetten çeşitli tarifler okudum ortaya karışık bir tarif oldu benimkisi.Ama en çok sevgili Sibelin Kahvesi'nin tarifi işime yaradı.Çünkü Sibel pişirme süresini veriyor ve benim için de en önemli şey pişirme süresiydi.
Efendim gelelim turunç reçeli  hikayemize;
 1kilo turunç Balıklıova'dan alınır
 Güzelce yıkanır
 Rendenin en ince tarafıyla kabuklar rendelenir ama çok değil.Maksat acılığı azaltmak.
 Kabuklar yaprak şeklinde şeritlere bölünür.
 Şeritler rulo yapılarak ipe dizilir.İpin başına ve sonuna düğüm atmayı unutmayın ama :)
 Kaynayan suyun içine ipli rulolar atılır ve 10-15 dakika kadar kaynatılır.
 Kaynama suyu dökülür ve üzerine soğuk su eklenir.
 Tam üç gün boyunca 5-6 saatte bir suyu değiştirilir.
 Üç günün sonunda turunçlar yine kaynamış suyun içine atılır ve yine 10 dakika kaynatılır ve çıkarılır.
 Ayrı bir tencerede 1,5 kg şeker ve 750 ml su kaynatılır.Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra turunçlar içine atılır ve tam yarım saat kaynatılır.
 2 Yemek kaşığı limon suyu iave edilip 2 dakika daha kaynatılır.Altı kapatılıp soğumaya bırakılır.İyice soğuyunca kavanozlara doldurulur.Sonra da afiyetle yenilir.













Peki kabukların içinden çıkan turunç meyvesi ne yapılır? Ben bunu kara kara düşünürken sevgili  beste'nin naneleri turunç peltesi tarifi vermez mi? Hemen uyguladım; ama kardeşim ne tat ne nefaset oldu anlatamam. Huzurlarınızda ona teşekkür ediyorum.
Pelte tarifimize gelince;
 (Turunç meyveleri sıkılarak bir su bardağı kadar meyve suyu elde edilecek.)
 1,5 su bardağı su
 4 tatlı kaşığı mısır nişastası
 4 yemek kaşığı şeker
 1 su bardağı kadar turunç meyve suyu
 Hepsi birlikte tencereye konulup muhallebi gibi pişirilecek Kaselere boşaltılıp nane yapraklarıyla süslenecek ve afiyetle yenilip, yedirilecek.












Sevgilerimle Zehr@

3 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

Ben de diyecektim ki o içleri sıkıp kaynatsan enfes bir turunç ekşisi elde ederdin ama sen de fayet güzel değerlendirmişsin, afiyet olsun...

tatlıhayat dedi ki...

Afiyet şeker bal olsun bacım.Ellerine sağlık...

Tülin dedi ki...

Zehracım ellerine sağlık. Gerçekten çok güzel görünüyorlar...
Ben de deneyeceğim.