Ben iyice doğal hayata alıştım sevgili dostlar..İki gündür pekmez yapmakla uğraşıyorum.Biraz zahmetli ve yorucu ama tadından yenmez oldu..Gelelim nasıl yapıldığına;
Önce bağ bozumu yapılır,üzümler kesilir.
Daha sonra beyaz toprak bulunur ve elenir. Genelde kaya diplerinde bulunur.
Çuvallara konulan üzümlerin üzerine ikişer avuç beyaz toprak serpilir ve ağzı bağlanır.Büyükçe bir leğende çiğnenir .Çıkan üzüm suları bir saat kadar bekletilir.Toprağın dibe çökmesi beklenir.Kaynatacağımız kaba bulandırılmadan dökülür.Odun ateşinde kaynatılır.Kaynama aşamasında toprak nedeniyle oluşan köpükler süzgeç yardımıyla sürekli alınır ve atılır.Uzun süre kaynatılır ve rengi iyice koyulaşıncaya kadar pişirilir..
Sıcak sıcak kavanozlara doldurulur,yeni kapaklarla kapatılır ve ters çevrilir..Ta tam işte pekmezler hazır,katkısız,doğal,şifacı..
Herkese kış hazırlıklarında kolaylık diliyorum,sevgilerimle Zehr@
Örtmenim ya aştın kendini sen, şarap yok mu şarap :)
YanıtlaSilÖrtmenim bizim üzümler sofralık olduğu için şarap yapamıyorum :)Öpüldünüz güzel bayan..
YanıtlaSilellerinize ayaklarınıza sağlık
YanıtlaSilOy oy Şehnazım gelmiş,teşekkürler canım arkadaşım..
YanıtlaSilHarika ,emeklerinize sağlık ,güe güle tüketin efendim.Geçen yıl ilk kez ben de yapmıştım.Şırayı kaynatıp pekmez toprağını üzerine bırakınca köpürmüş taşırmıştım birazını.Güzel bir anı diye şimdi anıyorum o an çok üzülmüştüm emeklerime.Selam ve sevgiler.
YanıtlaSilHoş geldiniz Arzu Hanım,evet güzel bir anı ama insan emekleri boşa gidince üzülür tabi ki..Sevgilerimle
YanıtlaSilEllerinize sağlık Zehra Abla. Emekli olduktan sonra bir pekmez üretim çiftliği kurabiliriz:-))
YanıtlaSilSevgi ve saygılar
Cenk'ciğim hoş geldin,çok sevindim,özlemiiştim seni..Harika bir fikir ,kurabiliriz..Nasılsa bağ var,pekmezci de var.Üstelik ben yeni emekli oldum..Şartlar olgunlaştı yani,bir tek seni beklerim..Çok öpüyorum ,sevgiler..
YanıtlaSilZehram
YanıtlaSilŞahanesin daha ne diyeyim ki :)))
Nunucum çok teşekkürler ederim..
YanıtlaSil