HOŞGELDİNİZZZZZEHR@

hepsüslüydüm...SÜSLÜ BLOGA HOŞGELDİNİZZZzehr@





8 Ekim 2015 Perşembe

Nar Ekşisi

Herkese merhaba..
Öyle tatlı bir Sonbahar yaşıyoruz ki burada..Hava şurup gibi.Umarım sizin Sonbaharlarınız da öyledir.Baharları severim,her anlamda bolluk ve berekettir..Kışa hazırlanmak için ne fırsatlar verir Sonbahar..Nar da bu fırsatlardan biri..Yararları saymakla bitmeyen narın,ekşisi de çok yararlı ve lezzetlidir;bilenler bilir..Ancak hakikisini bulmak önemlidir.Piyasada satılanların hiç biri gerçek nar ekşisi değil.Sumak ,limon tuzu ve şeker karışımı ve muhtemelen koruyucu maddeler içeriyor.
Buğday Ekolojik Yaşam Derneğinin bir savı var ; herkes her şeyini kendi üretebilir.Benim de fikrim bu tabi ki..Modern yaşamdan önce anneannelerimiz,babaannelerimiz ve hatta annelerimiz her şeylerini kendileri üretmiyor muydu? Yoğurt,ekmek,turşu,reçel vb. Eğer biraz gayret ve sabır gösterirsek biz de bunu başarabiliriz.
Bizim mutfağımızda nar ekşisi çok kullanılır ( Gaziantep Mutfağı) Şimdiye kadar annemin yaptıklarını veya çok iyi bildiğimiz insanların yaptıklarını kullanırdım. Gökçeada' da bir yaşam sürüyoruz ve çok şükür ekşi nar ağaçları da yetistirdik..İşte şimdi hasat zamanı..
Ekşi narın dışının da içinin de rengi koyu kırmızı olur..
Gelelim nar ekşisi yapımına ..O kadar kolay ki..Bu yazıyı okuduktan sonra hemen gidip ekşi nar arayacaksınız,kesinlikle..Hele nar ekşili salata,dolma vb, seviyorsanız :)
Sekiz ,dokuz kilo kadar ekşi narı tanelerine ayırıp,robotta suyunu sıktım.Büyükçe bir tencerede iki saat kadar kaynattım.Hepsi bu....
1,5 Kilodan birazcık fazla nar ekşisi elde ettim..Ayy ağzım sulandı..
Gelelim püf noktalarına; iki saat kadar kaynatmak şart,yoksa bozulur..Koyulaştığını anlamak için de geleneksel yöntem uygulayacaksınız,Bir tabağa birkaç damla damlatın,parmağınızla ortasından yol yapın,yol birleşmiyorsa olmuştur...Ocağın altını ilk kapattığınızda sulu görünebilir,soğuyunca biraz daha koyulaşır..

 Tanelemek zor geliyorsa katı meyve sıkacaklarında veya geleneksel nar sıkma aletinde de suyunu çıkarabilirsiniz ancak,zarlarının da suyu çıkacağı için tadını bozabilir diye düşünüyorum..Size kalmış tabi ki..


Haydi pazara  gidiyorsunuz ,ekşi nar bulmaya ,kolay gelsin :)
 Sevgilerimle Zehra

NOT: Yukarıda yazmayı unutmuşum,robotta çekerken çekirdeklere bir şey olmuyor,merak etmeyin.. Çektikten sonra delikli bir süzgece koyun ve süzülmesini sağlayın,elinizle de biraz ovalayın tabi ki...

8 Ağustos 2015 Cumartesi

Kış Hazırlığı-Bamya Saklama

Merhabalar..
Konumuz kış hazırlığı.
Çoğunuzun bildiği üzere,uzun yıllardır baharları ve yazı  Gökçeada'da geçiriyoruz.İki yıldır da organik tarımla uğraşıyoruz.Tarımla uğraşmak hem çok zor hem de çok zevkli..Ektiğiniz o minnacık tohumun,her aşamasını görmek çok heyecan verici..Hele bir de ürün almaya başladığınızda ,yaşadığınız keyif her şeye bedel..İşte bu ekip biçtiklerimizi yavaş yavaş kışa da saklama zamanı geldi..Bamyadan başlayalım mı? Herkesin bir saklama yöntemi vardır elbet ancak, benimki biraz farklı :)
MALZEMELERİMİZ
-Bamya
-Bol miktarda sarımsak
-Bol miktarda domates
-Soğan
-Limon
-Buz dolabı poşeti
YAPILIŞI
Yıkanıp süzülen bamyalar ayıklanır.
Soğanlar irice doğranır.
Sarımsaklar ayıklanır,ikiye bölünür.
Domateslerin kabukları soyulur,doğranır.
Limonun suyu sıkılır.
Hazırlanan malzemeler iyice karıştırılır.Birer yemeklik olacak şekilde torbalara doldurulup,derin dondurucuya atılır.
Kışın tüketileceği zaman da ,kıymanın içine sadece tuz ve karabiber eklenerek elde edilen ve minik minik toplar halinde yuvarlanan köfteler ilave edilerek pişirilir.Sonra mı? Tabi ki afiyetle yenir.
Bu yöntemi denememiş olanlara tavsiyemdir,çok memnun kalacaksınız..
Kolay gele,sevgilerimle Zehra



24 Temmuz 2015 Cuma

Tahta Ölçekler,Dekupajla Süslenince...

Merhaba herkes,
Hani sokak aralarında ,minicik dükkanlarda ,sanatını büyük bir titizlik ve ustalıkla yapan zanaatkarlar vardır.İşte ben onları ziyaret etmeyi,ürettiklerinden satın almayı çok severim,hatta onlardan alış veriş yapmayı bir görev bilirim ..Tamamen elde üretilen bu ürünler,çok kıymetli ve özeldir çünkü.Gün geçtikçe de bunların sayısı azalmakta,hatta yok olmakta :(
Yolunuz Gökçeada'ya düşerse,merkezde sokak aralarını gezin,dükkanların birinde,eski usül ,cama ince tahtalar çakılarak vitrin haline getirilmiş bir dükkan göreceksiniz.Vitrinde hepsi elde yapılmış,tahtadan oyuncaklar,kaşıklar,arabalar göreceksiniz..Girin içeri,neler göreceksiniz neler..Ali usta döktürmüş sanatını..Ben sıklıkla bir şeyler alıyorum.Birkaç gün önce de tahta ölçekler aldım,bir sürü alınca ne yapacağımı sordu.Boyayıp,dekupajla süsleyeceğimi söyledim.Bir tane de ona yapmamı istedi,merak ettim dedi :) Yapınca götürüp verdim,vitrine koydu ,ham haldekilerin yanına..
Süslemeden de kullanılır ancak ben süslüyüm değil mi? Süslemeden olmaz!
Ölçekleri önce beyaz akrilik boyayla birkaç kat boyadım,dekupaj yöntemiyle peçeteden kestiğim çiçekleri yapıştırdım.Daha sonra da su bazlı vernikle sabitledim..Sonra kavanozların içinde yerlerini aldılar..
Hadi bakalım sıra sizde..




Sevgi ve barışla Zehra...

21 Temmuz 2015 Salı

Fesleğen Likörü- Basilcello

Merhaba herkese,
Gündem acı,gündem iç yakıcı...Dünden beri paramparçayız bizlerde, gençliği elinden alınan, masum üniversiteli çocuklarımız gibi..Çok üzgünüm..
Post konuma gelince; fesleğen likörü efendim..Fesleğen en sevdiğim yeşilliklerden biridir.Her yaz mutlaka yetiştiririm bahçemde..Pesto sos yaparım onlardan..
Bu sefer de likör yaptım,sevgili Beste'nin tarifi. ( bestenin naneleri ) Ondan çok şey öğrendim.Teşekkürler Beste'cim..
Tarifimize gelince;

MALZEMELER
Bir veya iki demet iri yapraklı ,yenebilir fesleğen
Bir şişe votka ( iki küçük boy kullandım)
500 gr şeker
600 gr su
YAPILIŞI
Ayıklanıp yıkanan yaprakların üzerine votka eklenir.İki üç gün bekletilir.Yapraklar çıkartılıp, süzülür.
Şeker ve su kaynatılıp,soğutulur.
Süzülen alkol ve kaynatılıp soğutulan şerbet birbirine karıştırılır.Şişelenir.İki hafta bekledikten sonra içmeye hazırdır..Ben tam şişeleme yaparken ,bir konuğumuz geldi,ikram ettim çok beğendi..İki hafta sonra tadı nasıl olur tahmin bile edemiyorum :)






Umudumu yitirmek istemiyorum,barıştan yana ,sevgiden yana ,aydınlık günlere uyanmak dileğimle sevgiler herkese ,Zehra..

26 Haziran 2015 Cuma

Hamak Örtüsü,Süslü Tabi ki :)

Herkese merhaba,
Malum yaz mevsimi,gelmekte zorlanan bir yaz mevsimi ama :) Mevsimlerden yaz olunca vaktimizin çoğu da bahçede geçiyor tabi..Bir hamağımız var, ancak,çok sadeydi canım :) Azıcık süslemem gerekiyordu..
Rengarenk koton iplerle,üçgen,hanım dilendi,bey beğendi motifleri yaptım.Birbirine ekledim.Uçlarına, püsküller yaptım. Rize'den alınma ,Rize bezi ,kalınca bir çarşafım vardı.İkiye katladım.Anneciğime görev verdim,renkli iplerle battaniye dikişi yaparak birleştirdi :)
Motiflerin alt kısmı için,yine evde mevcut olan, püsküllü bir danteli diktim.Üzerine de motiflerimi diktim.Örtümün dört bir yanı için ve aralara bir kaç tane ,kocaman püsküller yaptım.Örtüm biraz küçük olduğu için ,kalın zincirler yaparak hamağa bağlanmayı sağladım..Pek renkli,pek güzel oldu bence :)









Sevgiler herkese,Zehra

8 Mayıs 2015 Cuma

Etamin Tablo 3

Merhaba herkese :)
Etamin tablo üçlemesinin, üçüncüsünü de bitirdim..Bu bir Rus bebeği,matruşka..
Şimdilik sehpanın üzerindeler,pek yakında duvarda arzı endam edecekler..




Sevgilerimle Zehra..

2 Mayıs 2015 Cumartesi

Etamin Tablo 2

Merhaba :)
İkinci etamin tabloyu da bitirdim.Ben çok beğendim,bakalım siz nasıl bulacaksınız.Sırada bir tane daha var,üçünü de duvara asmayı planlıyorum.O zaman da fotoğrafını çeker,gösteririm size..





Sevgilerimle Zehra..

27 Nisan 2015 Pazartesi

Etamin Tablo

Merhaba herkese..
Yazlık evimiz için minik minik etamin işi tablolar hazırlıyorum.İnanılmaz zevkli bir iş..Şimdi ki etamin kumaşlar da harika.Gözleri küçük küçük,işlendiği zaman goblen işi etkisi veriyor.Ve pintereste harika örnekler var..
Çerçevelerimi İkea 'dan aldım,fiyatı çok uygundu..İpliklerim ,renkli,sekiz numara dantel ipliklerinden.Hani şu minik renkli kukalardan..
Gerisi ise zevk ve beceri,biraz da sabır :) İşte fotolar,diğer tabloları henüz bitirmedim; az sonra ...




Hadi bakalım ,sıra sizde :)
Sevgilerimle Zehra..

13 Nisan 2015 Pazartesi

Portakal Çiçeği Reçeli

Herkese Merhaba
Çocukluğumdan çok iyi bildiğim portakal çiçekleri ve kokusunu, yeniden yaşamak için ,geçtiğimiz hafta gerçekleşen Adana Portakal Çiçeği Festivaline gittik arkadaşlarımızla..Güzel bir gezi,mis kokulu bir gezi,rengarenk bir gezi oldu.Festivalde herkesin başındaki model model taçlar harikaydı.Kimi portakal çiçeği ,kimi portakal idi..Tabi ki biz de aldık birer tane :)
Yürüyüşler sırasında her portakal veya turunç ağacının altında minik molalar verdik,kokladık doyasıya..birer ikişer de çiçeklerinden ödünç aldık.Topladığımız çiçekleri İstanbul'a getirince,birazından tadımlık reçel birazından da likör yaptım.Reçel tarifi, tuzekmek sitesinin yazarı, sevgili Sare Terzioğlu'na ait.Çok teşekkür ediyorum ona.
Gelelim reçelimizin nasıl yapıldığına;
MALZEMELER
1 ölçü portakal çiçeği taç yaprakları
2 ölçü şeker
3 ölçü su

Limon tuzu (küçük bir parça)

Portakal çiçeklerinin taç yapraklarını ayıkladım,özenle yıkadım.Bu işlemi yaparken mis koku başımı döndürdü :) İki kez,soğuk su ekleyip haşlayıp, suyunu değiştirdim,süzdüm.Haşlama sularını dökmedim,kavanozlarda bekliyor.Kim bilir ne yaparım onlardan..
Şekeri,suyu ve taç yaprakları büyükçe çelik bir tencereye koyup ,bir buçuk saat kadar kaynattım.Soğuduktan sonra kavanozlara doldurdum.Kavanozları tabi ki süsledim..Likör tarifini de bir sonraki postta paylaşırım artık:)
Mis kokulu baharlar diliyorum hepinize..





Taçlarımızı da zevkle taktık ve gezdik Adana sokaklarında..

Sevgilerimle Zehra..

2 Nisan 2015 Perşembe

Dekupaj Yöntemiyle Ahşap Kasa Süsleme

Merhaba herkese :)
Ben bu dekupajla süsleme işini çok sevdim..
Kız kardeşim için yaptım bu cicileri.Kasaları ham olarak Eminönü'den aldım.Yuvarlak kutu ise boşalmış bir pekmez kutusuydu.Yuvarlak kesme tahtası da ham olarak alındı.Hepsini önce beyaz ahşap boyasıyla boyadım.Peçetelerden kestiğim desenleri de dekupaj tutkalıyla yapıştırdım.Daha sonra vernikle sabitleyeceğim.
İşte fotoğraflar..













Sevgiler herkese..Zehra