HOŞGELDİNİZZZZZEHR@

hepsüslüydüm...SÜSLÜ BLOGA HOŞGELDİNİZZZzehr@





20 Ağustos 2014 Çarşamba

Domates Reçeli Masalı..

Merhaba herkese :)
Mevsim domates mevsimi..Sera domateslerine geçmeden, etinden sütünden yararlanalım öyle değil mi?
Gökçeada ,Bozcaada domates reçelleriyle ünlüdür.Ben de yarı Gökçeadalı olarak her yaz yaparım domates reçeli..Bu kez farklı yöntemle yaptım,daha önce yayınlamıştım çünkü..Şekere yatırıp bekletmek yerine şerbeti önce  kaynatıp sonra domatesleri ekledim.Yapım aşamalarını tel tek fotoğrafladım.Azıcık zahmetli ama tadından yenmiyor haberiniz olsun:) Bence yapmalısınız..
MALZEMELER
1 Kilo bardak domates
1 Kilo toz şeker
1 su bardağı su ( şerbet için)
2 litre Su (Kireç için )
2 Yemek kaşığı kireç tozu ( Olması gereken sönmemiş kireçtir,ancak o çok zor bulunuyor.Kireç tozunu kullanmanın da hiç bir sakıncası yok)
1 Paket vanilya
1 Adet çubuk tarçın
Bir tutam karanfil
Bir avuç tuzsuz badem ( üzerine sıcak su dökülüp,kabukları soyulacak )
Bir tutam limon tuzu
YAPILIŞI
2 litre suyun içine 2 yemek kaşığı kireç konulup, karıştırılacak.İyice durulması beklenecek.En az yarım saat..
Domatesler yıkanıp,kabukları soyulacak.Sıcak suya batırıp da soyulabilir.Ben sebze soyacağı ile soydum.
Küp küp doğranacak. Üzerine durulmuş kireç suyu eklenecek. (Alttaki kireçleri kaldırmamaya dikkat ederek..) Domatesler tamamen  kireçli suyun içinde kalmalı.Bir saat süreyle kireçli suda tutulan domatesler sertleşmiş olacaklar ve çıkarılıp güzelce yıkanacaklar.
Bu arada 1kilo şeker ve 1,5 su bardağı su ile şerbet hazırlanacak.Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha kaynatılan şerbetin içine domatesler eklenecek.Tarçın,vanilya ve karanfiller de eklenecek.Tekrar kaynamaya geçmesi beklenecek.Kaynamaya geçtikten sonra yaklaşık 1 saat kadar daha pişirilecek. (Yaklaşık 1 saat dememin nedeni, domateslerin su oranlarının farklı olabileceğidir.Ben bu reçelde tam bir saat kaynattım ) 1 saatin sonunda limon tuzunu ekleyip bir taşı kaynatıp,altı kapatılacak..
Soğuduktan sonra kavanozlara doldurulacak.
NOT: Yazdığım pişirme süreleri tecrübeyle sabittir.Ve saat tutarak pişiririm,hiç şaşmaz.
İşte domates reçeli masalımızın fotoğrafları ..
Kolay gele,sevgiler Zehra






















4 yorum:

Tülin Çekmeceligil dedi ki...

Ellerin sağlık süslücüm... Ne de güzel anlatmışsın, sanki tadını damağımda hissettim.

hepsusluydum dedi ki...

Tülincim canım,belki yemek de kısmet olur:) Teşekkürler,sevgiler

tuzekmek dedi ki...

Nasıl güzel olmuş, ellerinize sağlık.
Bu reçeli herşeye yakıştırıyorum bazen et yemeklerini yaparken bile kullanıyorum.
Afiyetler olsun.
Sevgiler.

hepsusluydum dedi ki...

Sevgili tuzekmek çok teşekkür ederim.Sizin elinize su dökemem ama bu kez gerçekten çok güzel oldu :)
Et yemekleriyle hiç denemedim,belki bİrgün bir tarifinizi yayınlarsanız faydalanabilirim.Aslında sevili Beste'nin acı domates reçelini de yapmak istiyorum.Sevgilerimle