HOŞGELDİNİZZZZZEHR@

hepsüslüydüm...SÜSLÜ BLOGA HOŞGELDİNİZZZzehr@





14 Eylül 2013 Cumartesi

Pul Biber

Yine yeniden merhaba..
Bu yıl ilk kez denediğim bir kış hazırlığı ile yine karşınızdayım efendim :)
Pul biber..
Anneciğimin çok emeği ve katkısı vardır bilginize.Ha bir de yeni kıyma makineme olanlar oldu :(
Yıllardır pul biberim Antep'ten gelir,anneciğim yapar kendi elleriyle.Bu yıl burada yapalım dedik.Ancak biberler kuruduktan sonra çekecek makineyi burada bulamadık.Ben de evdeki kıyma makinemle çekeyim dedim ve denediğim ilk anda makine bozuldu.Biz de mecburen bez torbaya doldurduk,kalın sopalarla dövdük ve eleyerek pul biberimizi elde ettik.Epey zahmet çektik ama katkısız,doğal ve tamamen el yapımı oldu..
Gelelim nasıl pul biber yapıldığına..
60 Kg acı kırmızı biberi yıkadık,ayıkladık ve küçük parçalara bölerek  güneşte kuruttuk. Kurutma işlemi bir hafta 10 gün arasında oluyor.Biberleri karıştırdığınızda tıkır tıkır ses geldiğinde biberleriniz kurumuş demektir ve hemen profesyonel bir makinede çekilmesi gerekir.Ya da bizim yaptığımız gibi bez torbaya koyup,dövmeniz ve elemeniz gerekir.
Elerken , biriktirdiğiniz kaba bir kaç damla zeytinyağı gezdirmelisiniz ki acı biber genzinizi yakmasın.
60 Kg biberden, 5 Kg pul biberimiz çıktı.
1,5 Kg zeytinyağı ve iki yemek kaşığı tuz ekleyip iyice karıştırdık ve cam kavanozlara doldurduk..İşte karşınızda el ve ev yapımı kırmızı pul biber...
Sevgilerimle Zehr@

6 yorum:

nurtenbegendi.blogspot.com dedi ki...

Selamlar. Öncelikle ellerinize sağlık. Oğlum acıyı seviyor. Ben fazla aramam, eşim yiyemez bile. Öyle ki, eşimin biberlerini acı mı, tatlı mı diye biz kontrol ederiz, tatlıysa yer. Neyse, özellikle kırmızı biberlerle ilgili spekülasyonlardan sonra, bari kendim yapayım dedim. Ama açıkta kurutmak istemedim. Börtü böcek, sinek konmasın, toz olmasın diye. Çünkü yıkama imkanı yok, kuruduktan sonra. Siz nasıl kuruttunuz merak ediyorum. Üstünü mü örttünüz, sinekleri mi kovaladınız, yoksa acıya gelmiyorlar mı? Çünkü tam da bu gün aldığım kırmızı biberlerin çok acı olduğunu anladım, yıkarken daha genzimi, burnumu yaktı, boğazım tahriş oldu. Ben de fırına attım, biraz közlendi:) Şimdi, az ısıda, fırında, uzun süreli tutsam olur mu ki acaba? Lütfen olsun, nooolur:)

hepsusluydum dedi ki...

Sevgili Nurten hoş geldiniz :)
Haklısınız herkes acı yiyemez ama bizim mutfak kültürümüzde(Antep) acı olmazsa olmazlardandır.İşte bu nedenledir ki bu kendimiz yaparız biberimizi..Hem temizlik açısından hem doğallık açısından.Gelelim bunları nasıl kuruttuğumuza; bizim burada,göl kenarında bağımız var, orada toprağa çarşaflar sererek kuruttuk.Sık sık giderek karıştırdık ve iyice kurumasını sağladık.Ne toz ne böcek hiç bir şey olmadı.''Biber Salçası'' postumu okursanız orada fotoğraflar da var.Aynı yöntemle kuruttuk.Acıya hiç bir böcek gelmez merak etmeyin,karınca bile sadece tohumlarını çeker..
Fırın konusuna gelirsek; çok elektrik harcarsanız çünkü çoook uzun sürede kurur :)takır takır kurumadığı sürece parçalamanız kolay olmayacaktır..Geleneksel yöntemlerden korkmayın bence,yüz yıllardır biber bu yöntemle yapılır,kimseye de bir şeycik olmaz :)Sevgilerimle Zehr@

NEŞELİ GÜNLER dedi ki...

Ellerinize sağlık Zehra öğretmenim gerçekten çok zahmet çekmişsiniz ama doğal ve mis gibi kullanırken unutursunuz bu zahmeti afiyetle yiyin sevdiklerinizle
sevgiler Neşe

hepsusluydum dedi ki...

Teşeküür ederim Neşe'cim,sevgiler

Gamze Ersöz dedi ki...

Evde pul biber yapmak hiç aklıma gelmemişti.İyi bri fikir oldu, paylaşım için teşekkürler.

hepsusluydum dedi ki...

Sevgili Gamze hoş geldiniz,deneyin mutlaka çok memnun kalıp her yıl yapacaksınız:) Sevgiler Zehr@