HOŞGELDİNİZZZZZEHR@

hepsüslüydüm...SÜSLÜ BLOGA HOŞGELDİNİZZZzehr@





23 Ağustos 2013 Cuma

Pekmez

Merhabalar
Ben iyice doğal hayata alıştım sevgili dostlar..İki gündür pekmez yapmakla uğraşıyorum.Biraz zahmetli ve yorucu ama tadından yenmez oldu..Gelelim nasıl yapıldığına;
Önce bağ bozumu yapılır,üzümler kesilir.
Daha sonra  beyaz toprak bulunur ve elenir. Genelde kaya diplerinde bulunur.
Çuvallara konulan üzümlerin üzerine ikişer avuç beyaz toprak serpilir ve ağzı bağlanır.Büyükçe bir leğende çiğnenir .Çıkan üzüm suları bir saat kadar bekletilir.Toprağın dibe çökmesi beklenir.Kaynatacağımız kaba bulandırılmadan dökülür.Odun ateşinde kaynatılır.Kaynama aşamasında toprak nedeniyle oluşan köpükler süzgeç yardımıyla sürekli alınır ve atılır.Uzun süre kaynatılır ve rengi iyice koyulaşıncaya kadar pişirilir..
Sıcak sıcak kavanozlara doldurulur,yeni kapaklarla kapatılır ve ters çevrilir..Ta tam işte pekmezler hazır,katkısız,doğal,şifacı..
Herkese kış hazırlıklarında kolaylık diliyorum,sevgilerimle Zehr@