HOŞGELDİNİZZZZZEHR@

hepsüslüydüm...SÜSLÜ BLOGA HOŞGELDİNİZZZzehr@





11 Ağustos 2008 Pazartesi

Tarhana Yapalım..



Yıllar önce bir kez daha yapmıştım tarhana..Bu sefer Aydın yöresinde yapılan tarifi uyguladım..Tarhana yapmak epeyce zahmetli ve yorucu ama insanın kendi elleriyle ve doğal malzemelerle yapması bütün yorgunluğa değer herhalde..
MALZEME:
2 kilo soğan,
3 kilo domates,
3 kilo kırmızı biber,
500 gram irmik,
2 kilo süzme yoğurt,
Alabildiği kadar un..
YAPILIŞI:
Büyük tencerinin dibine soğanlar doğranır,
Üzerine doğranmış, çekirdekleri ayıklanmış kırmızı biberler koyulur,
üzerlerine doğranmış domatesler koyulur ve pişirilir..kırmızı biberlerin kabuğu ayrılmaya başlayınca altı kapatılır ve üzerine irmik eklenip sık sık karıştırılır..
İyice soğuyunca süzme yoğurt eklenir ve alabildiği kadar un eklenerek yoğrulur..hamur kulak memesinden daha sert olacak..
Parça parça koparılıp temiz çarşaflara serilir, açık havada iki gün kurutulur(direk Güneş olmamalı) ara sıra ters yüz edilir..
Daha sonra elekten geçirilir..kalbur olursa daha iyi olur..
iyice ufalanan tarhanalar çarşaflara yayılır, beş on gün boyunca kurutulur..
Mümkünse bez torbalara konup saklanır..Afiyet olsun :)
Henüz kurumadıkları için bez torbalara koyamadım..
Önemli not: içeride kurutun